Omdat de blog zich vooral focust op de jaren 40-50, zo ook met de biografieën… Meer info: hier.

Vroege jaren
Irwen Allen Ginsberg wordt op 3 juni 1926 geboren in Newark, New Jersey als tweede zoon van Louis & Naomi Ginsberg. Zijn oudere broer, Eugene, is dan al vijf jaar oud. Vader Louis is een publicerend dichter, leraar Engels en gematigd Joods socialist. Moeder Naomi is een Russische immigrante die er radicaal communistische ideeën op nahoudt.
Naomi werd krankzinnig door waanideeën die haar lieten geloven dat ze werd gevolgd door de Amerikaanse regering en door haar eigen familie. In 1932 wordt zij voor het eerst opgenomen. Louis staat er alleen voor.
Rond die tijd begint Allen voor het eerst met een dagboek.

Studies
In september 1943 begint Allen zijn studies aan de Columbia Universiteit in New York City, oorspronkelijk met de bedoeling advocaat te worden.
Enkele maanden later ontmoet Allen Lucien Carr, die hem voorstelt aan David Kammerer en William S. Burroughs. Later op het jaar ontmoet Allen Jack Kerouac.

In augustus 1944 steekt Lucien Carr zijn beste vriend David Kammerer dood, zonder echt goede reden.
Kerouac, Ginsberg en Burroughs ontmoeten de junkie-schrijver Herbert Huncke (die de term ‘beats’ zou hebben uitgevonden) en Neal Cassady.
In 1947 verhuizen William Burroughs en zijn vrouw Joan naar Texas, even later gevolgd doort Herbert Huncke, met de bedoeling marihuana te gaan kweken.
November 1947, Allen krijgt een brief van het ziekenhuis waar zijn moeder verblijft. De dokters raden aan om lobotomie op Naomi toe te passen. Omdat zijn vader intussen gescheiden was van Naomi, moeten de kinderen de toestemming tot die ingreep geven. Allen ondertekent de papieren.

Intussentijd wordt Allen buiten gegooid en weer toegelaten op de Colombia Universiteit omdat hij obscene teksten in het stof van zijn kamer schreef en bovendien in bed gevonden was met Jack Kerouac.

Relaties

In het jaar dat hij zou afstuderen, krijgt Allen visioenen over William Blake die voor hem verschijnt. Voor die visioenen wordt hij enkele maanden opgenomen in een psychiatrische instelling.
Achtereenvolgens beginnen eerst Jack Kerouac en dan William Burroughs te schrijven. Kerouac publiceert “The Town & The City”, Burroughs begint aan het autobiografische “Junky”.
In 1951 schiet Burroughs per ongeluk zijn vrouw Joan dood, tijdens een uit de hand gelopen en dronken imitatie van Willem Tell.
Twee jaar later verhuist Burroughs terug naar New York en wordt verliefd op Allen Ginsberg. Het wordt een erg intense periode, die Allen uiteindelijk stopzet, waarna Burroughs verhuist naar Tangers en de volgende 15 jaar niet meer te zien is in Amerika.
Ginsberg verhuist naar Neal Cassady en diens vrouw, die de twee mannen wat later samen in bed betrapt. Allen voelt zich nadien niet meer zo welkom en verhuist.
In 1954 ontmoet hij Peter Orolovsky. De twee heren vallen meteen voor elkaar.
In 1955 leest Allen voor het eerst stukken uit “Howl” op een Poetry Reading. Het publiek gaat uit zijn dak.
Vlak voor het uitgeven van Howl, in 1956 sterft Naomi.

Carriere
Terwijl Burroughs zwoegt op ‘Naked Lunch’, wordt “Howl & Other Poems” aangeklaagd voor obsceniteiten.
Ginsberg en Peter verhuizen, na ruzie met Burroughs, naar Europa, het ‘Beat Hotel’ in Parijs. Niet veel later oordeelt de rechter dat “Howl” niet obsceen is.
Ginsberg begint te schrijven aan “Kaddish”.
In 1959 leest Allen “Kaddish” voor het eerst voor in de Columbia Universiteit. Allen schrijft zich in om deel te nemen aan LSD tests en ontmoet Timothy Leary.

(De jaren die daarop volgen, worden gevuld met reizen, poetry readings, boeddhisme, protesten tegen oorlogen, lezingen, prijzen, erkenning, …
In 1997 sterft Allen aan kanker ten gevolge van hepatitis, op 70 jarige leeftijd.)

Ginsberg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: