Language is a Virus

18 januari 2007

Dat taal een virus is, en nog wel van een verre verre planeet, legt William Burroughs uit in zijn Nova Trilogie. (“The Soft Machine” (1961), “The Ticket that Exploded,” (1962) en “Nova Express”(1964) )

De metafoor “Language is a Virus from outer space” werd zo langzamerhand het handelsmerk, zeg maar ‘logo’ ,van de subcultuur die zich afzette tegen de Maatschappij-Van-De-Beperkingen. Dat de mens zich niet ten volle mag uiten en steeds weer beperkt wordt door de maatschappij en de werkelijkheid, stoort Burroughs (en zijn achterban). Drugs zijn een manier om die werkelijkheid op een vernieuwde manier te bekijken.

Nova Express Cover
In Nova Express onderzoekt Inspecteur Lee (een van de alterego’s van Burroughs) de impact van het taalvirus. In zijn rapport “Technical Deposition of the Virus Power” schrijft hij:

“it was found out that the binary information could be written at molecular level, and our entire image could be contained within a grain of sand. However it was found out that these information molecules were not dead matter but exhibited a capacity for life which is found elsewhere in the form of virus. Our virus infects the human and
creates our image in him”.

Het virus van die “informatiemoleculen” is de taal. Dit virus is het zenuwstelsel van de mens binnengedrongen en heeft de structuur van de hersenen zo aangepast dat het er kan overleven. Zo neemt het virus het hele bewustzijn over en ontneemt het een andere blik op de werkelijkheid. Taal bestaat immers alleen door bepaalde principes van ordening.

Kortom, we zijn ziek. Dat zegt Burroughs. We zijn ziek van de taal. Onze enige hoop blijken de schrijvers te zijn. Zij torsen de taak de mensheid te redden van de geordende taal. Schrijvers als dokters, Cut Up als medicijn.
De functie en het nut van Cut Up wordt plots erg duidelijk. Door het versnijden van teksten, wordt het virus in onze hersenen ‘ge-deprogrammeerd’ . De samenhang van de teksten wordt verknipt, verbanden vernietigd.

Volgens Burroughs doet de daaropvolgende (nieuwe) betekenis van de tekst er minder toe dan het feit dat de taal je hersenen kan (de)programmeren.

In 1960 had Inspecteur Lee/Burroughs al door wat de (on)mogelijkheden van ‘taal’ zijn. Vandaag, in 2007, is zijn verhaal brandend actueel. Er moet nog gestreden worden. Maar tegen wie? “De gevestigde orde” is zelf versnipperd. Iedereen staat in connectie met iedereen. Welke werkelijkheid is nu nieuw en welke is opgelegd? Heeft het nog zin om te knippen in een verknipt geheel?

Doe het zelf!

Met dank aan:
Arie Altena voor de zeer interessante tekst op het net.

Advertenties

2 Reacties to “Language is a Virus”

 1. […] up two beat generations Het concept van Language is a Virus is gebaseerd op de Cut Up theorie van William Burroughs. Wie echte vrijheid wil nastreven, moet de taal aan stukken durven knippen. […]

 2. so cut your freedom and enter free space
  space free enter and freedom your cut so
  why worry
  try ivory
  elephantine tree
  don’t blame me up up that tree and see

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: