Bill & Tony

29 oktober 2006

Deze film Bill & Tony – William Burroughs en Antony Balch – getuigt van Burroughs’ fascinatie voor de dopeloze drugs van de Scientology-kerk. De teksten die beide heren citeren vormen een collage van fragmenten uit de film Freaks en uit het handboek van de Scientology.
Burroughs is allereerst een guerrillastrijder en geen heilzoeker: hij zoekt louter naar wapens om the Ugly Spirit te attaqueren – drugs, hypnose, apomorphine, cut-up, films, taperecordings en clearing zijn wapens uit Burroughs’ overlevingspakket.

Het idee achter Bill & Tony is een filmische vertaling van een performance die Brion Gysin al in 1961 uitvoert voor het American Center in Parijs. Gysin verschijnt naakt op het podium, ten minste, hij is gekleed maar op zijn lichaam wordt een film van een naakte Gysin geprojecteerd. Volgens Burroughs was hier sprake van echte magie. In Bill & Tony experimenteren Burroughs en Balch met hetzelfde medium waarbij Balch’ gezicht op dat van Burroughs wordt geprojecteerd en omgekeerd. Burroughs spreekt van lichtmaskers. Beiden hebben meer experimenten gedaan, maar het merendeel van de steeds ingenieuzere cut-ups en montages bleek zo arbeidsintensief dat het vooral bij laboratoriumwerk bleef. In het huidige digitale tijdperk zijn deze cut-ups en experimenten veel eenvoudiger te verrichten – zoals blijkt uit de opmars van veejays, deejays en andere gebruikers van digitale informatie en communicatiemiddelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: